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Blue Cross Blue Shield of Massachusetts is an Independent Licensee of the Blue Cross and Blue Shield Association 

Overview 
Blue Cross Blue Shield of Massachusetts uses AIM Specialty Health®′, an independent company, to 
administer a prior authorization program for genetic tests as of January 1, 2019. 

Q: Which Blue Cross Blue Shield of Massachusetts members require prior authorization 
through AIM?

A: Please check member benefits and eligibility to determine whether prior authorization is 
required. Blue Cross Blue Shield of Massachusetts will require physicians and clinicians 
ordering genetic tests to request prior authorization for: 

• Commercial HMO/POS members who have a Massachusetts PCP (including New 
England Health Plan members) 

• Commercial PPO/EPO plan members  

Your request will be reviewed by AIM Specialty Health, and they will notify you of the 
decision.  

Q: Which Blue Cross Blue Shield of Massachusetts members are not part of the AIM prior 
authorization program?

A: We will not require prior authorization with AIM Specialty Health for Indemnity, Federal 
Employee Program, Medicare Advantage, and Medex members. Please follow your usual 
process for these members.  

For Federal Employee Program members, please continue to contact the Blue Cross Blue 
Shield of Massachusetts Clinical Intake department for prior approval requirements. 

Q: Where can I find medical necessity criteria (medical policies or clinical guidelines)?
A: Click here to get links to medical necessity criteria.  

Categories of tests that require prior authorization include, but may not be limited to: 
• Genetic testing for hereditary risk of cardiac disease 
• Genetic testing for hereditary cancer susceptibility  
• Genetic testing for single-gene and multifactorial conditions 
• Pharmacogenetic and thrombophilia genetic testing  
• Reproductive carrier screening and prenatal diagnosis  
• Solid and hematologic tumor and malignancy testing  
• Whole exome and genome sequencing  

Prior authorization is not required for genetic testing associated with organ transplantation. 

For a list of codes that require prior authorization as part of this program, refer to: AIM Genetic 
Testing Management Program CPT and HCPCS Codes medical policy 957.  

As always, providers should check benefits and eligibility to determine the member’s benefits 
and any authorization requirements.

http://www.bluecrossma.com/common/en_US/medical_policies/954GeneticTestingforCommercialandMedicareAdvantageprn.pdf
https://www.bluecrossma.com/common/en_US/medical_policies/957AIMGeneticTestingManagementProgramCPTandHCPCSCodesprn.pdf
https://www.bluecrossma.com/common/en_US/medical_policies/957AIMGeneticTestingManagementProgramCPTandHCPCSCodesprn.pdf


Q: Is prior authorization required for preimplantation genetic testing?
A: Please refer to our Preimplantation Genetic Testing medical policy: 088. Biopsy of the embryo 

will continue to require prior authorization directly from Blue Cross Blue Shield of 
Massachusetts, but the associated genetic testing does not require prior authorization if 
performed for preimplantation genetic diagnosis (as opposed to screening).   

Q: When should I [ordering physician or clinician] request prior authorization?
A: Before the member receives a genetic test (see categories of tests that require prior authorization 

above). AIM will accept authorization requests 30 days prior to the date of service and up to 2 
business days beyond the date of service.

Requests that meet criteria are authorized immediately (in real time). Most requests are closed 
within one business day of AIM receiving all of the requested information. 

As always, providers should check benefits and eligibility to determine the member’s benefits 
and any authorization requirements. 

Q: How do I request prior authorization with AIM?
A: There are three ways: 

1. Through the Blue Cross Blue Shield of Massachusetts website 
(links you directly to the AIM ProviderPortalSM) 
• Log in and click eTools>AIM Specialty Health

• Press Go now

2. Go directly to the AIM ProviderPortal (registration is required) 

• Go to providerportal.com
Note: If you’ve already registered for the AIM ProviderPortal for Blue Cross Blue Shield of 
Massachusetts or another insurer, you won’t need to register again. 

3. Call the AIM contact center at 1-866-745-1783 
(Available Monday through Friday, 8 a.m. – 6 p.m. If you leave a voicemail after these 
hours, AIM will respond the next business day.)

Q: What information will the ordering physician or clinician need to have ready to request 
prior authorization? 

A: Here’s some general information you may need to request the authorization. You can find 
checklists for specific tests on the AIM genetic testing program site at: 
http://www.aimproviders.com/genetictesting/Resources.html 

• Member’s first and last name, date of birth • Summary of the patient’s clinical 
diagnosis 

• Ordering provider’s first and last name • Clinical summary from the genetic 
counseling appointment 

• Test being requested and the name of the 
laboratory performing the test (you’ll be 
able to choose the test from a menu that 
includes branded panels, or you can 
manually enter it)

• Pedigree or summary of three-
generation maternal and paternal 
family history 

• Maternal and paternal ethnic 
background/race 

https://www.bluecrossma.com/common/en_US/medical_policies/088PreimplantationGeneticTestingprn.pdf
http://www.bluecrossma.com/provider
http://www.providerportal.com/
http://www.aimproviders.com/genetictesting/Resources.html


Q: What should I enter as the date of service for the test? 

A: The date of service is the estimated date that the laboratory is likely to begin the testing process. 

It is not the date the sample is collected, unless the test is being performed on the same date the 
sample was collected.  

Q: Should we include the authorization information with the lab requisition, so the lab knows 
the test was approved?

A: Yes, we recommend printing or downloading a copy of the authorization confirmation to 
include with the lab requisition. 

Once the ordering physician, clinician, or their office staff has entered the required 
information into the online authorization tool, you’ll get an immediate decision (in most 
cases). If AIM needs more time to review the information, the system will indicate that it’s 
pending review. And, if AIM needs more information for their review, you’ll get a request 
to submit additional information. 

When your authorization is approved, you’ll see: 
• The name of the approved test & CPT code(s) 
• The units approved 

Q: Will my approved authorization be matched with the billed claim?
A: Yes, we’re matching the approved CPT codes and unit amounts to the claim that the laboratory 

submits. If these fields don’t match, the claim will deny. To avoid a denied claim, we urge 
clinical and hospital laboratories to use the AIM ProviderPortal to verify that an authorization 
is in place before the test is performed. We suggest sharing the authorization approval 
information (CPT codes and units) with your billing department. 

Q: Does the prior authorization number need to be on the claim form? 

A: It is not required, but you can include the prior authorization number on your claim if you 
choose. 

Q: Can a laboratory submit the prior authorization request?

A: No, only the ordering provider can request prior authorization since they have the member’s 
clinical information available.

Q: I work in the doctor’s office and will be requesting the prior authorization. Will I need CPT 
codes to enter the authorization request? 

A: The office staff person can enter the name of the test that you are ordering for the member and 
request the prior authorization for that test. You are requesting authorization for the test itself, 
not the CPT code.  

Q: If another family member is the appropriate relative for testing, what should you do?

A: Ideally, the best candidate for testing would undergo testing first. Eligiblity and authorization 
requirements would be managed by that individual’s health plan.   

If the most appropriate family member isn’t available for testing, the authorization can still be 
entered for that member and reviewed by AIM.



Q: Is genetic counseling required before a patient receives certain tests? 

A: For certain tests, genetic counseling is recommended before the patient (member) receives the 
test, but it’s not required.

Q: Will labs get notified when a test is approved for a member?
A: Laboratories can check to see if a member has an authorization by using the AIM 

ProviderPortal. Laboratories can also access a report of all authorizations requested through the 
portal for their laboratory.  

Also, we recommend that the ordering provider include the authorization number on the lab 
requisition form, so you may see it there.

Q: I couldn’t attend a webinar. Can I get a copy of the slides?
A: You can find a PDF of the webinar slides on the Blue Cross Provider Central website (along 

with the News Alert announcing the prior authorization program). Log in to 
www.bluecrossma.com/provider and go to News>Clinical & Pharmacy. Look for the  
August 31, 2018 date (exclamation point next to it) and the headline “We’re requiring prior 
authorization for genetic testing.” Scroll in the News Alert to the webinar section to download a 
PDF of the slides. 

Q: How can I learn more about the authorization program?
A: AIM also offers a number of resources on its resource website, 

http://www.aimproviders.com/genetictesting/Resources.html. You’ll find: 
• Program information & clinical guidelines
• Tutorials (on how to enter an authorization using the AIM online tool) 
• Worksheets to help your office prepare the information needed to enter the 

authorization request 
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http://www.aimproviders.com/genetictesting/Resources.html
http://www.aimspecialtyhealth.com/CG-GeneticTesting.html



